Joxe Stilfigurer
  • Hem
  • Om
    • Virkverksamheten
    • Språkverksamheten
    • Mina jag
  • Virkat
    • Virkmönster
    • Virktips
    • Bildgalleri
  • Språkpyssel
    • Korsord
    • Språklekar och klurigheter
    • Presenttips >
      • Citatklur
      • Post-it-pyssel
      • Skattjakt
  • Blogg

Presenttips: citatklur

Jag kallar något felaktigt denna typ av klurighet för citatklur i brist på bättre benämning, eftersom jag först stötte på den i form av ett dolt, mer eller mindre berömt, citat som framträdde när man löste uppgiften. I min version har jag sedan bytt ut citatet mot en egen text som passar för ändamålet, men principen för att konstruera och lösa kluret är förstås densamma.
Gör så här:
1. Skriv ihop en kort gratulationstext (kanske runt 100 tecken, men naturligtvis kan den göras hur lång som helst om du har tid och ork) som du vill göra klur av. Den kan se ut till exempel så här:
Stort grattis på födelsedagen! Jag önskar dig en toppendag och ett nytt år fyllt av lycka och glada stunder.
Bild
2. Skriv ut texten på papper och klipp ut alla ingående bokstäver på egna små lappar, lek runt i ett textdokument på dator eller hitta på något annat sätt där du enkelt kan flytta om bokstäverna utan att tappa bort någon. Medan du fortfarande har dem i ursprungsordningen, som ju sedan också blir lösningen, bör du numrera dem från 1 och uppåt. Annars blir det mycket krångligare sedan. Redan här kan du egentligen påbörja det rutsystem som beskrivs under moment 4.

Skapa därefter nya ord så att precis alla bokstäver kommer till användning. Här kan du gärna försöka få till några ord som har något med mottagaren att göra, eller kanske göra dem på ett tema som jul, bröllop, hundar eller vad som nu kan passa för det aktuella tillfället. Försök att plocka bokstäver från olika delar av texten till varje nytt ord.

Bild
3. Ordna de nybildade orden efter längd (det är inte nödvändigt, men dels ser det prydligt ut, dels blir det ytterligare en omblandning, ifall många bokstäver från samma del av texten hamnat ungefär på samma ställe) och ställ upp dem som en lista. Tilldela varje ord en bokstav från A och framåt i alfabetet.

I exemplet till vänster har jag alltså listat de nya orden med det längsta överst. Detta ord bildar nu rad A. I fältet som följer efter denna bokstav skriver jag sedan in en nyckel, ungefär motsvarande sådana man ser i korsord, som ska hjälpa mottagaren att lista ut vilket ordet är (även här har man stora möjligheter att klämma in personliga referenser i uppgiften). Längst till höger följer sedan rutorna som ska fyllas i med det sökta ordet. Siffrorna i de övre vänstra hörnen i rutorna motsvarar den placering bokstaven har i ursprungstexten (och lösningen).

Jag gör gärna detta i ett vanligt tabellverktyg, där jag kan ha en flik med nyckelordslistan och en med fältet där lösningen ska föras in. Det senare ser då ut som nedan:

Bild
4. För in den ursprungliga texten (den som också blir lösningen, alltså) bokstav för bokstav i ett rutsystem. Gör tomma rutor för mellanslag, men personligen brukar jag inte bry mig om att orden ska sluta där raden bryts, utan fyller bara ut rutsystemet. Sätt eventuellt in punkter och andra skiljetecken i egna rutor för att underlätta för mottagaren att lösa uppgiften.

Numrera rutorna där texten ska in från 1 och uppåt, motsvarande den numrering du gjort på själva bokstäverna. Här är det gjort uppe i vänstra hörnet i varje ruta. När du är klar med moment 3 för du även in de bokstäver som här står uppe till höger i rutorna. Det är de bokstäver som markerar raderna med de nybildade orden. Till exempel får då alla bokstäver i lösningstexten som hamnat i det nybildade ord som står på rad A ett "A" i sin ruta i rutsystemet.

Bild
5. Testlös! Kontrollera noga att varje ruta i rutsystemet motsvaras av en ruta i listan med nycklar och att alla nummer är med. Skriv ut och lös själv med penna på papper för att verkligen hitta alla eventuella fel. Oftast har man missat åtminstone något. Se till att det finns minst ett par nycklar som är rätt enkla, eftersom det annars är väldigt svårt att hitta någon ingång till lösningen. Eventuellt kan du låta ett av de nya orden vara förifyllt för att visa mottagaren principen för hur uppgiften ska lösas.

​6. Arrangera rutsystemet och listan med nycklar på lämpligt sätt och ge till mottagaren som den gratulationshälsning de tillsammans bildar.

Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.